Materiaal keuze:

Stainless Steel / Roestvast staal (RVS)

Stainless Steel of roestvast staal is bestand tegen corrosie en vlekken en behoeft weinig tot geen onderhoud. De mooie glans of mat geborsteld, maakt het een ideaal materiaal voor vele toepassingen. RVS werd populair tijdens de art deco periode.
Vanwege zijn duurzaamheid blijft RVS mooi én het is 100% recyclebaar! Er zijn meer dan 150 soorten roestvast staal, waarvan 15 soorten het meest worden toegepast. Voor sieraden wordt 316L kwaliteit gebruikt.

RVS, voordelen en kenmerken: 
100% Allergievrij, Hypoallergeen Chirurgenstaal;
Verkleurt niet;
Geeft niet af op de huid;
Roest niet, roestvast;
Edelstaal en supersterk. Sterker dan goud of zilver;
Hoogwaardig en duurzaam. Voor talloze jaren draagplezier;
RVS-Edelstaal in de hoogste en schoonste 316L kwaliteit/gradatie

925 Zilver

925 Zilver wordt gebruikt voor juwelen sinds  duizenden jaren. Het zuivere Zilver is een zeer zacht metaal in zijn ware zuivere vorm, te zacht om er juwelen van te vervaardigen. Het wordt met andere metalen, zoals koper gemengd om het duurzamer te maken, en harder. Het voegt hardheid toe, maar veroorzaakt ook het verdonkeren (oxyderen), dat komt voor wanneer het echte Zilver reageert of met gassen in de lucht, of met andere substanties. 

Er is nog wel eens verwarring over de verschillende benamingen: sterling zilver, 925 zilver, 999 zilver, argentium zilver, verzilverd, silver filled of zelfs 625 zilver. Kun jij er nog uit wijs?

Hieronder leg ik je graag uit wat al deze termen betekenen en waar je op moet letten.

Wat is zilver?

Zilver ken je vast van de mooie glimmende sieraden in een sieradendoosje. Maar wat op het oog zilver lijkt, is dat niet altijd. Zilver werd al duizenden jaren voor Christus uit de grond gehaald. Het werd gebruikt als betaalmiddel en om versieringen mee te maken. Door de mooie glans is het door de eeuwen heen een zeer gewild metaal gebleken om onder andere sieraden en gebruiksvoorwerpen als kandelaars, munten  en bestek van te maken.

Sterling zilver, 925 zilver

Het meest gebruikte gehalte zilver is 925 zilver, ook wel sterling zilver genoemd. Puur zilver (999 gehalte) is namelijk te zacht om te verwerken. Daarom wordt er altijd een legering toegevoegd. Bij sterling zilver is dat meestal koper. Een legering van 925 bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% koper (of ander metaal).

Voor de sieraden die ik maak gebruik ik dit zilver van het eerste gehalte. Het glanst mooi, is stevig genoeg om mee te werken, ook nog zacht genoeg om namen en data in te stempelen. En blijft mooi voor altijd, zeker als je het af en toe oppoetst. 

999 zilver

Dit wordt ook wel ‘fine silver’ genoemd. Dit is zilver in zijn puurste vorm. Althans… 999 betekent letterlijk 999 zilverdeeltjes van de 1000 totaaldeeltjes. In principe kun je wel altijd stellen dat 999 inderdaad volledig echt zilver is, omdat er nooit 100% gegarandeerd kan worden dat er nooit een ieniemienie deeltje ander materiaal bij zou zijn gekomen.

Puur zilver, dat lijkt misschien heel mooi, maar door zijn puurheid is het materiaal zó zacht dat het vrijwel niet gebruikt kan worden. 999 zilver – ook wel fijnzilver genoemd –  wordt vermengd met andere metalen om tot een werkbaar materiaal te komen. Meestal is dat koper. De kans dat je een sieraad van een 999 gehalte tegenkomt is vrijwel nihil.
Zilverklei bestaat uit fijnzilver met een bindmiddel. Door verhitting vervliegt het bindmiddel en blijft er puur zilver over. Dit is zachter zilver dan normaal 925 sterling zilver maar is wel weer perfect voor vingerafdrukbedels, hand- en voetafdrukjes en vormen die niet of moeilijk te creëren zijn in 925 zilver.

Argentium zilver: 935 en 960

Argentium zilver is nog relatief nieuw.  Het bestaat pas sinds 2006 en wordt steeds populairder. Het heeft een hogere legering dan sterling zilver en is er in 2 legeringen, namelijk 935 en 960. De kopersamenstelling die gebruikt wordt bij sterling 925 zilver om het zilver harder te maken wordt bij argentium zilver vervangen voor germanium. Dit heeft een aantal voordelen voor de goud-/zilversmid en voor de drager dat het zilver niet oxideert (dus verkleurt) na verloop van tijd zoals normaal, sterling zilver dat wel doet.

Verzilverd

Omdat sieraden van sterling zilver vrij waardevol zijn, zeker als ze wat zwaarder zijn, maken veel sieradenmerken gebruik van verzilverde onderdelen. Nadeel hiervan is dat het zilver slechts een dun laagje is. Poets je je armband of ketting een paar keer stevig op, dan verliest je sieraad het laagje en dan verschijnt de – vaak koperkleur – van het goedkope metaal dat eronder zit. Je hebt er dan in feite niets meer aan, zonde van je geld…

Hoewel de prijs van deze sieraden veel lager ligt, vindt ik het zonde dat je niet voor altijd van je armband of bedel kunt genieten. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om alleen met door en door sterling zilver te werken. Dat kun je oppoetsen tot je een ons weegt, maar het blijft de mooie zilverkleur behouden. Voor altijd.

Silver filled

De laatste jaren zie ik steeds vaker een verbeterde versie van de traditionele verzilverde voorwerpen. Deze techniek heet silver filled en is een stuk dikker dan het standaard verzilverde laagje. Deze zilverlaag is ongeveer 5 tot 10% van de dikte van het sieraad. De prijs ligt wat hoger dan verzilvering, maar is alsnog een stuk goedkoper dan sterling zilver.

625 zilver

Dan tot slot een vreemde eend in de bijt die ik laatst bij een collega tegenkwam. Eerst dacht ik dat het verkeerd gespeld was, maar toen ik er wat verder indook bleek 625 ook een legering van zilver te zijn. Althans, je mag het eigenlijk geen zilver noemen. Alles onder de 800 is namelijk geen zilver. Let dus op als je ergens tegenkomt ‘gemaakt van sterling 625 silver’. Dat is géén zilver! Het is een mix van metalen met maar een heel klein beetje zilver erin.

Conclusie

Zilver blijft voor mij een mooi materiaal om mee te werken. Dat zorgt ervoor dat je een leven lang plezier hebt van mijn sieraden.

Mijn tip is: ga alleen voor écht zilver!

Er hangt inderdaad een prijskaartje aan, maar ik ben er van overtuigd dat dat opweegt tegen het plezier dat je er van hebt. Zilver kan gaan oxideren (donkere aanslag), maar met een poetsdoekje poets je het materiaal zo weer glanzend. Ook zal het door het dragen kleine krasjes en butsjes krijgen. Het gaat als het ware ‘leven’ en persoonlijk vind ik dat alleen maar mooi.

 

DQ (Design Quality) metaal

DQ metaal is voornamelijk van hoogstaande Europese kwaliteit en de platings zijn gedaan met echt zilver en goud. De naam DQ is dan ook in het leven geroepen om het verschil in kwaliteit aan te geven. Er is dus een groot verschil tussen (licht rosé) goud en zilver GEKLEURDE items uit bijvoorbeeld China. Dit mag eigenlijk niet de naam DQ dragen. Natuurlijk brengt dit een prijsverschil met zich mee. Maar de levensduur van gekleurde items is dan ook een stuk korter. Desondanks kunnen onedele metalen in de loop der tijd, door invloeden van buitenaf, verkleuren. Dit is per persoon verschillend en heeft te maken met de PH-waarde van de huid. Dit kan uiteenlopen van een week tot een jaar of bij sommige personen helemaal niet.

Miyuki beads

Miyuki is een japans merk van de beste kwaliteit rocailles. Dit zijn hele kleine kralen, in het engels ook wel seed beads genoemd. Ze worden voornamelijk gebruikt voor weven en rijgen van sieraden. De kralen kunnen tegen een stootje en transpiratie, maar om verkleuring te voorkomen raden we aan om er niet mee te gaan douchen en zwemmen. Ook met handen wassen is het verstandig om de armbandjes niet in contact te laten komen met water.

Wat zijn edelstenen en mineralen

Edelstenen en mineralen worden gevonden op en onder het aardoppervlak. Recht onder onze voeten dus. Door geologische invloeden zoals vulkaanuitbarstingen zijn de stenen heel langzaam gegroeid in de aarde. Edelstenen worden ook wel de schatten van de aarde genoemd.

Mineralen zijn stoffen die in de aarde voorkomen en die bij groeikristallen kunnen vormen.

Edelstenen zijn aan elkaar gegroeide mineralen die meestal uit 2 of 3 mineralen samengesteld zijn en waar een bepaalde kristalstructuur in zit. De kleur wordt bepaald door de aanwezige mineralen.

Edelstenen en mineralen zijn dus in de regel heel oud, heel langzaam gegroeid en je hebt vele prachtige soorten die vaak worden gebruikt en bewerkt als siervoorwerp. Ook worden ze sinds oudsher verwerkt in sieraden of gebruikt als amulet of talisman. Er zijn veel landen die een bepaalde edelsteen als hun eigen nationale edelsteen hebben.

Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid maar ook om de helende magische eigenschappen die aan de stenen toegekend worden. Bij oude beschavingen en natuurvolken waren ze een kostbaar goed en nog steeds zijn ze erg populair. Wie wil er nu geen diamanten ring?

In de Indiase cultuur was de maansteen een teken van vruchtbaarheid. In het midden oosten zoals Perzië werd vaak (nu nog steeds) Turkoois gebruikt voor bescherming. In Egypte zag je opvallende fel gekleurde sieraden zoals Lapis-Lazuli, vaak gecombineerd met koper of goud. In Afrika wordt ook nog veel de Tijgeroogsteen gedragen als bescherming tegen negatieve invloeden. In de middeleeuwen zag men de robijn als een steen die levenskracht gaf en het hart versterkte.

Over heel de wereld en sinds oudsher worden edelstenen en dus gebruikt om de drager te helpen. Er zijn stenen voor bescherming, vruchtbaarheid, om liefde aan te trekken, om gezond te zijn, de lijst is eindeloos. 

Stenen leven dus ook en zijn kleine stukjes van de aarde.

Hoe verzorgt u uw sieraden & onderhoud u deze?

Sommige onderdelen zijn niet van zilver (wel nikkelvrij). Deze hebben een verzilverd laagje. Dit kan verkleuren of dof worden in de loop van de tijd. Om de kleur zo mooi mogelijk te houden pas dan op met :

  • Water (doe het sieraad af bij het zwemmen, douchen of handen wassen)
  • Bodylotion of Creme (eerst de lotion of creme opbrengen en nadat dit is ingetrokken uw sieraad omdoen)
  • Parfum (eerst de parfum opbrengen en dan pas het sieraad om doen)
  • Zeep (doe u sieraad af bij het wassen)
  • Transpiratie (doe u sieraad af bij het sporten)

Bewaar tips:

  • Sluit uw sieraad altijd bij het opbergen
  • Doe uw sieraden af bij het slapen gaan
  • Edelsteen en Swarovski zijn breekbaar hou hier rekening mee als u kans heeft op stoten of dat deze klem komen te zitten. Wij geven deze sieraden altijd in een bewaarzakje of doosje, gebruik deze als u het sieraad niet draagt zo beschermt u deze.
  • Zacht oppoetsen met een zilverdoek (te koop bij Blokker) kan er voor zorgen dat verkleuring verdwijnt (niet te hard poetsen).
  • Een andere tip die ik tegen kwam is een extra beschermlaagje van topcoat (blanke nagellak) aanbrengen over zilverkleurige onderdelen. (niet verwijderen met aceton) Het laagje eventueel opnieuw aanbrengen bij afbladeren.
  • Heeft u een Sterling Silver sieraad houdt dan rekening met de stenen. Swarovski en (half) edelstenen houden niet van Zilverpoets.
  • Indien u uw sieraad niet gebruikt, berg deze op in het cadeaudoosje of op een donkere plek.

Mijn armbanden zijn met liefde en zorg gemaakt ga hier zorgvuldig mee om.
Denk ook om onze kinderen, de sieraden bevatten kleine onderdelen en zijn niet geschikt voor kinderen onder de 4 jaar. Natuurlijk kunt u wel altijd een aandenken geven maar hou dit wel in acht.

Hoe lang blijft mijn gold- of silverplated sieraad mooi?

Dat heeft te maken met de dikte van het laagje goud. De dikte wordt aangegeven door een aantal micron. Hoe dikker de laag, hoe minder snel het zal slijten. Wij maken bijvoorbeeld gebruik van 2 micron. Daarnaast hangt de snelheid van de verkleuring ook af van de PH-waarde van je huid. PH betekent de zuurgraag van je huid. Sommige mensen hebben een bepaalde zuurgraad waar sieraden slechter tegen kunnen.

Water en verkleuring

925 sterling silver (+ plated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen. Door het chloor en het zout kunnen je sieraden kapot gaan en/of verkleuren. Laat je sieraden ook niet in aanraking komen met bodylotion, parfum e.a.

Bruine kleur

Zilver krijgt een bruine/zwarte kleur van licht en lucht. Dit proces heet oxideren en kun je niet tegengaan. Dit houdt in dat het glimmende van zilver iets doffer wordt, maar dit is snel en gemakkelijk op te lossen. Met een zilverpoetsdoek maak je de sieraden zo weer schoon. Wij verkopen sinds kort een hele betaalbare zilverpoetsdoek! Deze kun je hier bestellen.

Ik hoop dat ik erin geslaagd ben om op een simpele manier uit te leggen wat de meest voorkomende termen betekenen. Verwacht onder de €10 geen echt zilver, en al helemaal geen echt goud!


Het opmeten van jouw polsmaat: 
Het bepalen van uw polsmaat kan eenvoudig met een touwtje of een meetlint. Wikkel een meetlint om uw pols onder het polsknobbeltje, niet te strak maar wel rondom aansluitend. Lees vervolgens de maat af van het meetlint. Bij gebrek aan een meetlint, wikkelt u een touwtje op dezelfde wijze om uw pols.  Zet een streep op het touwtje waar het touwtje uw pols volledig heeft omhuld.  Leg het touwtje vervolgens langs een meetlat en lees de maat af.


Armbandmaat:
Jouw polsmaat is niet hetzelfde als een armbandmaat; voor jouw armbandmaat tel je een aantal centimeters bij jouw polsmaat op.

Gebruik hiervoor onderstaande tabel:

Pascomfort Armbandmaat
 Strakke armbandPolsmaat + 1,5 cm  
 Medium losse armband Polsmaat + 2 cm
 Losse armbandPolsmaat + 3 cm

* Jouw armband zit het meest comfortabel als die 2 cm ruimer is dan jouw polsomvang.

Meet de omtrek van jouw pols (net boven de knokkel vanaf de vingers gezien) en tel daar 2 cm bij op.
Een voorbeeld:
- Jouw polsomtrek (net boven de knokkel vanaf de vingers gezien) = 17 cm.
- Tel daar 2 cm bij op.
- Jouw armbandmaat is 19 cm.

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2017 - 2025 By Lins | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel